Va' har'u ingen Facebook?!

... så låter det väl snart.
För 2 veckor sedan hade jag aldrig hört talas om Facebook, sedan fick jag ett hum om vad det var och nu har jag plötsligt en egen "ansiktsbok". =))
Internet är ju både läskigt och faccinerande. Va fort saker kan sprida sig via nätet. Vips, så har jag bilder framför mig på massor med kompisar och deras kompisar, med mera, med mera!

Men jag fattar inte hur ni har tid att leva internetlivet. Dvs göra massa roliga grejer på facebook (och fatta hur och vad man kan göra!!), läsa bloggar, skriva egna bloggar, maila, chatta.. you name it! Hallå, hur hinner ni?! Ni sitter väl inte å smyg surfar från jobbet??! Internet slukar verkligen ens tid, hm jag får inte hop det.... Hjälp!


Försäkringskassan organiserar om

Det klagas å gnälls....... och när någonting väl händer ja då gnälls det å klagas..............
Jag blir tokig!!

Alldeles nyss såg jag på SVT:s Aktuellt där de pratade om att Försäkringskassan(FK) som ska omorganisera sin verksamhet och satsa mer på service via telefon och internet istället för öppna kontor. Alla, personal, fackliga representanter mfl, lät så upprörda och de verkade tycka det var så hemskt. Jo det klart, de rör ju deras arbete.
Men ur min synvikel, som vanlig medborgare och användare av försäkringskassans tjänster så tycker jag det är strålande att denna myndighet satsar på stor förändring. Generaldirektören Curt Malmborg verkar både sympatisk och strukturerad. Det har ju klagats så länge på att Försäkringskassan är ineffektiv och inte gör vad de ska, därför blir jag så brydd när gnällsvenskarna nu inte tycker att det är bra att det äntligen händer något!!?
- Jag vill ha mitt kontor att gå till.... Gnäll gnäll... Varför? Får du bättre svar på frågorna öga mot öga än genom telefonluren. Tror inte det. Behöver du socoalsamvaro - gå till ett kafé eller nå´t. Det är väl skönt att slippa sitta på en träsoffa i en myndighetslokal å vänta på sin tur? Eller är jag bara rabiat?
Jag har haft mycket kontakt med FK, både som sjukskriven och som förälder, men jag har aldrig känt behov av att besöka något kontor. Internet funerar perfekt när det gäller att planera föräldraledighet odyl.
Idag kom jag visserligen inte fram på telefon när jag hade en fråga.... men det är ju därför de ska satsa mer på dessa tjänster. 

"Gamla och invandrare missgynnas"
När det gäller språksvårigheter så hppas jag att FK satsar på bra tolkar även via telefon samt flerspråkig info på nätet. Beträffande de äldre som kanske inte har internet, så kommer det ju även i fortsättningen att boka in möten med handläggare...

Nå ja, när jag såg nyhetsinslaget med alla negativa kommentarer kände jag bara att jag var tvungen att skriva av mig...

Aj aj Bush!

Alva, 1 år och 4 mån, håller på att lära sig sjunga. Hennes första stof är hämtad ur "Trollmors vaggsång"  -Ho aj aj aj aj buff... Men i Alvs version blir det ; -Aj, aj busch.
Det har hon sjungit några veckor nu. Idag var det dags för en ny sång. "Lilla snigel", och där valde hon strofen  -Akta dig, akta dig....

Så, vår dotter går nu alltså runt och sjunger: -Aj, aj Bush, akta dig, akta dig!
Vet inte, men det låter som vår lilla tjej gjort ett politiskt ställningstagande.
( Vi uppmuntrar fortsatt sjungande!)

Debatt om kortare sjukskrivningar

Här är ett inlägg jag just skrev på DN:s hemsida.
Så här löd rubriken och ingressen:

Hårdare regler ska stoppa sjukskrivning av utbrända
Människor som har gått in i väggen ska helst inte sjukskrivas en enda dag. Det är innebörden av Socialstyrelsens nya riktlinjer till läkarkåren som nu är klara. "Vi räknar med att det kommer att bli kontroversiellt", säger projektledare Jan Larsson.



Rehabilitering från dag 1
Från: Sofia Granrot. 10 augusti 2007 10:22

Det är inte sjukskrivningens längd som är intressant. Jag kan förstå att reglerna behöver stramas upp, just för att minska de "slentrianmässiga" sjukskrivningarna. Oavsett om det är en person som bara är lite "utsliten" och less på jobbet eller om det är någon som verkligen brakat ihop med utmattningssyndromets alla symtom så behöver vederbörande stöd. Och här tycker jag att företagshälsovården och arbetsgivarna borde hamna mer i fokus och få högre krav ställda på sig, eftersom problemet i stor utsträckning är arbetsrelaterat. En person med utmattningssymtom behöver omedelbart få stöd från  terapeut eller personlighandledare av något slag, för att kartlägga personens behov. Att gå hem å lägga sig i soffan är förödande.
För några år sedan var jag själv sjukskriven pga utmattning. Jag sjukskrevs mer eller mindre mot min vilja. Jag hade så många symtom att det fanns inget tvivel om att sjukskrivning var nödvändigt. Jag fungerade inte som människa. Men tackvare egen drivkraft (som jag trots allt hade kvar - jag ville ju tillbaka t jobbet) samt stöd från min chef kom jag snabbt i kontakt med personlighandledare och efter ca ett halvår började jag arbetsträna och kunde successivt trappa upp arbetet till heltid. Det låter kanske som lång tid, men med tanke på sjukdomsbilden så var det nödvändigt och tackvare bra behandling har jag inte haft några återfall, vilket annars är vanligt. Jag har träffat så många om gått hemma i flera år utan att må ett dugg bättre. Personer som med rätt hjälp skulle kunna må så mycket bättre!
Därför hoppas jag verkligen att regeringen, socialstyrelsen och försäkringskassan tar sitt ansvar och inser att rehabiltering är den viktiga biten och tackvare bra sådan kan vi alla vinna sammhällsekonomiskt på detta - med människor som mår bra.