Bredband, var god dröj...

Snart en vecka har gått utan vare sig internet eller telefon!! (Sitter nu återigen på jobbet å skriver)
Igår lyckades de ialla fall hitta felet (tog bara 5 dagar!!). Jag är bara ganska irriterad och upprörd.
En avgrävd kabel i Skärholmen.

Men, vem sitter inne i detta underbara vårväder?!
Ut å njut. Köp pollenmedicin om du behöver, det gör jag ...
Till hösten ska nog bredbandet vara fixat. =)

Bredbandshaveri

Pga sk "driftsstörning" fungerar varken internet eller hemtelefon sedan i fredags, när det kommer igång igen är det ingen som vet. Grrr!! Frustrerande.
Så,  tålamod.....  (just nu tvingas jag alltså smygblogga från jobbdatorn, ajabaja! Sch!)

Livshändelser

Jag lovade ju att jag skulle skriva om förändringsarbete och hur förändringar i livet hänger ihop med stress.
I en bok som heter Lyssna till ditt hjärta (Novartis 2002) står det på sid 21:

Statistiskt kan man sammanfatta ett antal olika faktorer som ger upphov till stress:

Livshändelser

Bristande egenkontroll.

Typ A-, typ D-beteende

Smärta

Oförmåga att uttrycka känslor

Känsla av vanmakt

Känsla av tidspress

Överdriven plikttrogenhet och perfektionism

Empati i övermått.

 

Faktorer som ger upphov till stress. Jag har sett bevis på att det är sant, både hos mig själv och hos andra.

Men, det jag ska utveckla nu är de sk. "Livshändelserna" - förändringar i livet.


I de flesta böcker som handlar om stress finns det olika former av stresshanteringsplaner och "hur-mår-du-enkäter" och så brukar det finnas en lista med Livshändelser som du ska kryssa i. Du får olika poäng för olika händelser som inträffat under det senaste året. Tex: Skilsmässa, anhörigs bortgång, förändringar i arbetet, giftemål, tillökning i familjen, förändrad ekonomisk situation etc... Det kan alltså gälla både positiva och negativa händelser. Får du höga poäng, dvs om många förändringar har skett i ditt liv det senaste året är risken stor att du drabbas av olika hälsoproblem under det kommande året.

Denna tabell togs fram av forskarna Homes och Rahe i USA på 60-70-talet. Så det är ju inga purfärska nyheter och av olika anledningar bör man väl ta det med en nypa salt. MEN, det ligger dock en hel del i detta att förändringar kan leda till stress och därmed symtom. Så kom därför ihåg (som jag kommer att tjata om ständigt och ofta) :

DU BEHÖVER GE DIG TID FÖR VILA, ÅTERHÄMTNING OCH REFLEKTION.


 


image6


 

För att göra det hela konkret: Så här såg mitt första år i Stockholm ut:

(saker som finns med i Holmes o Rahes lista)

Flytt - ny stad

Ny sambo

Nytt arbete

Högre inkomst

Stora inköp - bostad

Tog stora lån

Förändring av personliga vanor

Ändrade sovvanor

Ändrade kostvanor

Förändring av sociala aktiviteter (kompisar, träning mm)


Jag mådde jättebra det första året i Stockholm! Livet var på topp!

Lägger man ihop detta så får jag ca 300 p, vilket då skulle innebära en 70-procentig risk att insjukna under det kommande året. Lägger man dessutom till att jag gick och bar på en obearbetad sorg samt en dålig självkänsla, så är det kanske inte så konstigt att jag blev sjukskriven året därpå!!

En annan person hade kanske klarat dessa förändringar galant? Man måste naturligtvis se till helheten.


Sammanfattningsvis vill jag ändå att du ska tänka på detta i ditt liv. Om du tex. flyttar, får barn eller byter jobb. Ge förändringen lite tid. Även om du gifter dig och det är det bästa som hänt i ditt liv, så ge dig tid att smälta det. Så du kan njuta av situationen!

 

 


Dagens tips

Gör som jag - PRIORITERA!!

Hallå tiden!!

Tiden, tiden hela tiden! Varför räcker den inte??!!!
Jag är själv hemma några dagar. Familjen är på annan ort...  och redan förra veckan började jag planera allt jag skulle göra med mina långa ensamma kvällar. Träna, basta, shoppa, olja köksmöbler, slinga håret, skriva massor på bloggen, sy sängkläder (har jag tänkt göra länge), planera dotterns ettårskalas, möblera om i lägenheten, ringa alla kompisar jag inte hunnit ringa, maila alla mail jag inte hunnit besvara, and you name it! Jo tjenare. va trodde jag -  att jag fått ett friår eller?!

Kom hem igår. Trött. Tittade på de ooljade köksmölerna, nej imorgon...Satte mig vid TV:n åt köttbullar och makaroner. Funderade på allt jag skulle göra de andra kvällarna. Gick å la mig.
Och så kom nästa kväll, dvs nu, och jag tänker att det vore ju skönt att bara ta det lugnt å slappa. Så häpp häpp!

Dax att prioritera! För tiden är som den är. Det blir dag och det blir natt. Det rullar på.
Jag ska leva som jag lär   - och komma ihåg att ta det lugnt ibland och ge mig tid för återhämtning. Annars blir jag sjuk. Om jag skulle göra allt jag vill och tror att jag måste göra så skulle jag inte överleva.
Så ok. Prioritering.

Träna - kan jag göra en av dagarna.(imorgon)
Basta - ja det är ju avkoppling!
Shoppa - kan jag göra i helgen
Fixa håret - Nej, kan vänta
Olja köksmöblerna - Ja ikväll
Skriva massor på bloggen - Nej, skriva en stund. begränsa... inte fastna vid datorn.
Sy - nej, inte viktigt.
Planera kalas - nej, vänta tills familjen kommer hem. Perfekt grej att göra tillsammans.
Möblera om - nej, absolut inte.
Ringa och maila - Ja i den mån jag orkar.

Så där ja. Ikväll ska jag alltså fixa köksmöblerna och kanske skriva ett mail. Sedan ska jag softa!! So long!

Stresshantering - kortversion

Inlägget som jag skrev förra veckan var låååångt men viktigt! Därför kommer här en sammanfattning:

Våra kroppar är anpassade till ett rörligt liv - så, varva ditt stillasittande med rörelse (gå upp för alla trappor du hittar, ta pausgympa, simma, ha sex, spela tennis eller vad du nu gillar!)

På en dag får vi mer information än vad en medeltidsmänniska fick under hela sitt liv. Men kom ihåg att våra sinnen är känsliga. Stäng av TV:n ibland! 


image5 
Grövelsjöfjällen -03

En period av stress måste alltid följas av tid för återhämtning.

 

Om du bara kör på och inte lyssnar till kroppen när den vill vila, så mister du förmågan att återhämta dig. 
 

Personer som går på konstant högvarv känner ofta inte av sin trötthet, så stanna upp ibland och känn efter. Kanske behöver du en paus?


Vårpromenad vid Mälaren

image2

Den sista isen smälter under bryggan. Sakta men säkert värms vattnet.

Stress är inte psykiskt

Jag ska försöka förklara varför det är farligt att stressa för mycket och varför det är bra att ta det lugnt ibland...


Våra kroppar är anpassade till ett rörligt liv, men samhället idag gör att vi blir mer och mer stilla sittande. Vi blir stela och krumma i ryggen, får ont i leder och blir överviktiga. Mentalt är vi inte heller skapta för att ta emot all information som vi varje dag få från dator, tv och allt som vi har runt omkring oss. Krav ställs på oss att alltid vara alerta och beredda att ta oss an nya utmaningar och vara uppdaterade på det senaste, inom? allt! ?Det gäller att hänga med!?

På en dag får vi mer information än vad en medeltidsmänniska fick under hela sitt liv. Det är ju helt sjukt!

Men våra sinnen är känsliga och tål inte att ständigt vara utsatta för nya intryck, ljud, ljus, nya ansikten, nya möten, nya miljöer. Hjärnan blir överbelastad. Kroppen blir spänd och psyket utmattat. Om vi inte lyssnar på kroppens signaler, utan istället ökar arbetstakten och kraven på oss., ja då kommer utbrändheten garanterat!

 

Många uppfattar stress som något psykiskt, men faktum är att stress är ett avancerat samspel mellan hjärnan och resten av kroppen. Stressreaktionen startar som en automatisk kedjereaktion via nervsystemet och hormoner, som gör kroppen beredd att ta hand om det som utlöst reaktionen (stressor) och leder till känsla, beteende eller handling.

Stressen blir negativ när kraven (dina egna eller omgivningens) inte stämmer överens med den egna förfrågan.

När vi utsätts för de här kraven så reagerar kroppen på sitt gammalmodiga sätt. FLY ELLER SLÅSS. Signaler som behövdes på den tiden vi levde som jägare och mötte björnar i skogen. Våra gamla överlevnadssystem triggas igång och kroppen börjar arbeta på högvarv för att rädda dig. Vi aktiverar den del i nervsystemet som kallas sympatikus. Sympatikus skickar ut hormoner som gör oss effektiva, starka och motståndkraftiga. Tex. hormonet kortisol, som får kroppens celler att arbeta snabbare och effektivare. Samtidigt ökar dock risken för skador på cellerna, eftersom de ämnen som bygger upp kroppens vävnader minskar när stresshormonerna ökar. En period av stress måste därför alltid följas av tid för återhämtning.

 

Pågår stressen under en längre tid hotas balansen mellan energiuttag och vila. Det är när denna balans slås ur spel som stressrelaterade sjukdomar uppkommer. Om du bara kör på och inte lyssnar till kroppen när den vill vila, så mister du förmågan att återhämta dig. Hela systemet skenar och så småningom uppkommer massor av symtom. Både kroppsligt och mentalt.

 

Personer som går på konstant högvarv känner ofta inte av sin trötthet, trots att de förmodligen har seriösa sömnproblem. Dygnsrytmen slås ut. Kortisolet utsöndras jämnt under dygnet, så att den viktiga sänkningen under natten uteblir. Detta leder bl.a. till att vi får dåligt immunförsvar. Hjärtat börjar leva sitt eget liv. Det upplever många som väldigt obehagligt, när hjärtat helt utan anledning börjar rusa eller slå ojämnt. Tröttheten smyger sig på och det hjälper inte att vila.

En person som är under kraftig press och inte kan vila upplever sin tillvaro hotad., livet är i kaos. Reflexmässigt strävar han/hon då efter att skapa trygghet, genom att hålla kvar vid det invanda. Därför tenderar man att bli försvarsinställd, känner obehag inför att förändringar, att ex. träffa nya människor. Man tappar den kreativa förmågan. Bli labil och överreagerar med både ilska och gråt. Man orkar inte med andra människor.

 
Oj, det här blev ett långt inlägg. Hängde du med? Kan behövav läsa flera gånger.
Detta skrev jag inför en föreläsning för ett par år sedan. (Tyvärr har jag inte angivit några referenser, men det kan vi nog luska fram om någon är intresserad?)
.

 

Topplistan

Vad är det bästa med våren?

Här är min Topp-5-lista:
1) SOLEN lyser mer och varmare. Det blir ljust och härligt. Jag blir så lycklig!
2) Fågelkvitter. Man vaknar och hör små kvittrande fåglar i buskarna. Det känns helt ok att gå till jobbet.
3) Jag får äntligen ta på mig mina nya Converse, som stått och väntat i garderoben!!
4) Människorna vaknar till liv. Gårdarna fylls med barn som tagit fram cykeln, tonåringar som hånglar och vuxna som lutar sig mot en solig husvägg och säger -Aahh!  Alla vill äta glass....
5) Snart är det sommar och då skiner solen ännu mer och man kan ha ännu mindre kläder på sig (?!)

Vad tycker du? Hur är dina vårkänslor?

Våren är här

Åh, är det inte helt underbart! Just nu strålar solen från en klarblå himmel, snön smälter från gräsmattorna. Jag gillar visserligen snö..., men nu finns det hopp om livet!
Så, sitt inte här vid datorn, gå ut och sup in solljuset och den härliga luften. Kram på er alla!!

Broken heart syndrome

Varje dag dör ca 50 kvinnor i Sverige av hjärtinfarkt.
Ändå tror många fortfarande att det där med hjärtbesvär är en typiskt manlig sjukdom. Fel! Hjärt-kälrsjukdom har rapporterats som primär dödsorsak hos 45% av kvinnorna jmf 44% männen. (info hämtat från Go Reds hemsida www.gored.se)
Tyvärr är det flesta studier/forskning när det gäller hjärt-kärlsjukdomar och behandling av dessa gjorda på män.  Och även om vi pratar om att vara jämställda och försöker ta ner snacket om att det är skillnad mellan kvinnor och män, så  kvarstår faktum att våra kroppar är olika och vi reagerar olika  på  olika händelser i kroppen.
Go red for women är ett mycket bra arrangemang för att öppna ögonen för kvinnorshjärtan. Det gick alltså av stapeln i torsdags och uppmärksammades i 10 städer i Sverige. Dagen innan, dvs i onsdags, tjyvstartade det lite här i Stockholm för oss som är i den branschen. Vi lyssnade på några fantastiska föreläsningar i ämnet.

Karin Schenk-Gustafsson, docent i kardiologi, och den främsta hjärtspecialisten i Sverige när det gäller kvinnohjärtan, föreläste om "Broken Heart Syndrome".
Säkert har ni någon gång hört om äldre par, där ex. mannen går bort och bara några veckor senare så dör även frun. I skönlitterara böcker läser vi om damen som dog av hjärtesorg, kanske hade hon förlorat sin enda son.
Ja, efter att ha hört Schenk-Gustafssons föreläsning, inser jag att detta inte bara är tillfälligheter. "Broken heart syndrome" är ett mycket allvarligt tillstånd som kan vara kroppens reaktion vid Akut-stress, som ex dödsfall i familjen eller andra psykiska trauman.

Det drabbar främst post menopausala kvinnor (de som passerat klimakteriet).
Personen kommer till sjukhuset med akut hjärtsvikt*, EKG förändringar som vid hjärtinfarkt och hjärtat ser ut som en uppblåst ballong med ett skaft! (Japanerna säger "Tako tsubo"= bläckfiskkärl, för att det ser ut så) man ser också på dessa patienter att katekolaminerna, som är en sorts stresshormon, är extremt höga (30 ggr högre än hos en vanlig svikt patient)

 Det är ett mycket allvarligt tillstånd, men det fantastiska är att efter hjärtsviksbehandling försvinner besvären redan efter någon vecka, till skillnad från en "vanlig" hjärtsvikt, som kanske kräver livslång behandling.

Jag tycket det här var mycket intressant. och det stämmer, tyvärr vill jag nästan säga, väl in med det jag så småning om tänkt skriva om; förändring och förändringsarbete. Kroppens reaktion på förändringar i livet. Något som hänger mycket ihop med stressreaktioner. Jag återkommer.

*hjärtsvikt innebär att hjärtat pumpar väldigt dåligt. Hjärtat måste pumpa för att blodet ska åka runt i kroppen och lämna tex syre till musklerna osv...

Go red for women

Vill bara uppmärksamma att imorgon är det internationellakvinnodagen!
Jag kommer att tillbringa dagen på Chinateatern där det hålls fantastiska föreläsningar om kvinnorshjärtan, riskfaktorer mm... Kolla
www.gored.se

Det där med utmattning lät ju inte så tokigt...

Om du läste mitt inlägg igår och tänkte att det där med stress och utmattning lät ju inte så tokigt, så kan jag tipsa dig om ytterligare några härliga symtom som du kan dra på dig om du undviker att vila.
Vad sägs om:

Minnesstörningar - Du kan inte skriva, för innan fingrarna når tangentbordet har du glömt vad du tänkte. Du går vilse på ICA och har ingen aning om varför du är där!

Koncentrationssvårigheter - Du kan inte läsa. Inte ens den mest slående kvällstidningsrubriken. Ögonen hoppar mellan orden, men du får inte ihop det. Om du var bra på sudoku - glöm det, du kommer inte kunna sätta en siffra rätt!

Ständiga infektioner - Varenda bacillusk du möter tycks fastna. Immunförsvaret är i botten, det beror bla på förändrade kortisolnivåer. Kortisol är ett jätteviktigt ämne i kroppen.

Sömnstörningar - Man skulle ju kunna tro att den som är utmattad borde sova bättre... Men nej, kroppen har svårt att slappna av. Du kanske vaknar med mardrömmar eller ligger vaken och vrider dig i sängen hela natten. Vissa reagerar dock med att sova extremt mycket, vilket låter både sundare och mer logiskt, men det kan ju vara ganska handikappande om man har ett jobb eller skola att sköta... Zzzzzzzzz....

Social fobi - Ja, detta är helt galet. Från att vara en social person, som gärna träffar folk dygnet runt, står och trängs på bussen, går på mellandagsrean, så kan du förvandlas till en liten pyttig rädd mus, som inte klarar att träffa någon, utom möjligtvis dina närmaste. Kanske inte ens klarar att svara i telefonen! Det här är en fullständigt grym personlighetsförändring, som du drabbas av helt enkelt bara för att du är så jäkla trött!!!


Ja det här var några exempel på hur det kan gå om man bestämmer sig för att inte lyssna till kroppens signaler, utan bara kör på! Jag hade alla dessa symtom, och fler därtill, som; högt blodtryck, yrsel, domningar i händer och fötter, huvudvärk, magbesvär, tunnelseende.


Jo, jag nämnde visst inte att du också kan drabbas av panikångest, depression, migrän, övervikt, cancer och plötslig död.

Förlåt, det var inte meningen att skrämmas! (Jo, kanske lite) Jag vill bara att du ska förstå hur himla viktigt det är att du tar hand om dig och känner efter när kroppen - och hjärnan -  behöver vila! LIVET ÄR INGEN TÄVLING!


Stressad och åldersnojjig?

Håller ni med om att vi ständigt styrs av förväntade milstolpar och "måste-göra-saker"? Saker vi ska ha hunnit med före en viss ålder. DET KAN VARA SUPERSTRESSANDE! Förväntningen ligger visserligen mest hos oss själva, men ändå. Det gör inte saken bättre.
Ofta handlar det om livet före och efter familjebildning. Du ska festa, plugga, resa, strular runt, flytta runt, bo utomlands, försöka slå igenom som artist eller idrottsstjärna, testa olika jobb, få arbetslivserfarenhet på ett kvalificerat jobb, med mera med mera.... så att du så småningom - innan 30 OBS OBS! - kan skaffa barn och familj! INTE KONSTIGT ATT MAN FÅR 30-ÅRSKRISEN REDAN VID 25!

När jag var 25 år kraschade jag totalt, efter att gått över alla tänkbara gränser. Kört över mig själv oräknerliga gånger..... Jag tillhörde dem som sa; - Det är nog bara stress, när jag tex hade så ont i magen att jag inte kunde stå rakt. Ordet stress hade liksom ingen innebörd, det var något man kunde säga när man inte hittade någon annan orsak. Jag vet att många fortfarande gör det. Jag blir så upprörd när jag hör både patienter och läkare säga detta.
-Det är nog bara stress. Vi hittade ingen annan  orsak. Visst, det var ju bra att hjärtat inte var skadat eller tarmen inte var full av tumörer. Men patientstackarn mår ju hur som helst skitdåligt och är kanske sjukskriven, pga "bara stress". 

Jag hade hört att om man var utbränd så blev man förlamad i hela kroppen, därför dröjde det länge innan jag drog parallellen att jag själv var utbränd. Jag kunde ju stå på benen. Åtminstånde när jag inte hade sådana magkramper att jag låg dubbelvikt i en liten hög eller när jag var så yrslig att jag föll omkull på gymmet.... Faktum är att jag var sjukskriven ett halvår innan jag insåg att jag var utbränd, innan jag kunde säga det till folk. Diagnos: Stressutlöst utmattnings syndrom.

Jag såg inte helheten i alla - och det var många - symtom som jag hade. Jämförde mig med andra, tyckte att det  alltid fanns de som mådde sämre, som det var mer synd om. Jag tog åt mig när de som var äldre sa att - När jag var i din ålder orkade jag hur mycket som helst. Jag var ute varje kväll och gick direkt till jobbet utan att sova....
Jag tänkte att det måste vara nå't fel på mig som inte orkade. Tog inte hänsyn till alla andra händelser i mitt liv, som den äldre personen kanske aldrig hade med i sitt unga partyliv.

Man kan faktiskt orka väldigt mycket när man är ung och vissa orkar köra på stenhårt långt upp i åren... MEN, kroppen tar stryk, jag lovar, om du inte ger den vila och återhämtning. Och det kan bli en riktgit tung historia om du inte bromsar i tid.

Fortsättning följer.............. men ikväll har jag lovat mig själv att somna tidigt. Trött!

Är du fortfarande uppe och vaken, skriv gärna om dina tankar kring stress och åldersnoja! Jag är nyfiken!

Topplistan

Har förstått att topplistor av alla slag är poppis!! Så jag ska väl inte vara sämre...

Här kommer min bästa Göra-För-Att-Rensa-Hjärnan-Lista:

1.  Pilates (eller annan träning där man måste fokusera helt på det man gör så man inte kan tänka på nå´t annat)
2. Studera ett barns lek (Barn är så totalt i nuet!)
3. Spela piano eller sjung
4. Avslappning till CD-skiva
5. Gå ut och studera nånting i naturen. Snö som smälter eller grenar som rör sig

Det är är saker som får mig att vara precis i nuet och stänger av alla grubbeltankar, som annars lätt spinner loss i huvudet, tex när man ska sova...

VAD GÖR DU FÖR ATT RENSA HJÄRNAN OCH KOPPLA AV???
Kommentera gärna!

ÅNGEST

ÅNGEST
Kommer krypande som en liten obehaglig förträngning.

Den sätter en klump i halsen?eller i magen.

Den kan vandra runt, ångestklumpen.

Den växer. Den vill kväva mig.

PANIK.

 

Letar febrilt efter orsaken.

Har det hänt något. Är jag ledsen? Är jag arg? Hungrig? Sjuk? Stressad?

Hittar ingen förklaring.

Paniken växer.

ÅNGEST

 

Gråt, GRÅT.

Tröst, måste få tröst.

Kram hjälper.

En tröstande lång kram från Dig hjälper.

 

Du är mitt lyckopiller.

Men vem är Ångesten?

Måste hitta roten,

för att kunna bota?


För att undvika utmattning och så´nt

 Så småningom ska jag skriva mer om stress och utbrändhet. Jag lovar. Men till att börja med vill jag ge er lite goda råd på vägen, för att inte falla i denna djupa grop som en utmattningsdepression (utbrändhet) innebär.


Lyssna på kroppens signaler

Kroppen är det bästa instrumentet att mäta hur du mår psykiskt. Kroppen säger ifrån. Bry dig om signalerna.

Exempel: Du har ont i magen.
Tänker: -Jamen det brukar jag ju ha. Det är väl inte så faligt.
Klokare tanke:  -Vad beror det på? Hitta orsaken och fundera på om det går att åtgärda.

Säg NEJ!

Känn efter vad som är nog för dig,  och inte för andra. Säg nej till det du inte vill eller orkar. VÄNTA med att ge besked istället för att säga ja och sedan ångra dig.

Exempel: Du blir bjuden på en fest Det låter jättekul, men du är egentligen väldigt trött och längtar efter att slappa i soffan.
Tacka för inbjudan och be att få tänka på saken. Så hinner du känna efter vad du vill egentligen.

Var ärlig

Gör dina egna val, du behöver inte umgås med människor som du inte har något gemensamt med.

Våga missa något

Se livet ur ett annat perspektiv. Måste du göra alla ?måsten?? Vad händer om du skippar något?

Du bestämmer

Kom ihåg att det är du, bara du, som bestämmer över ditt liv. Du sätter dina gränser. Bara du känner hur du mår och hur mycket du orkar.

Var lite busig

Unna dig ett litet bus om dagen! God galenskap är bra.

Kom ihåg att ha roligt!

Sist, men inte minst?

GÖR DETTA ( Det räcker inte att läsa och humma...)! 

Och beröm dig själv efteråt!


Dagens tips - Apropå utseendefixering

  • Våga vara nöjd med dig själv
  • Läs veckotidningar o dylikt med distans! (Eller läs dem inte alls!:))
  • Klanka inte ner på andras eller ditt eget utseende!