Arbesmiljö och eget ansvar

Sjukskrivningar pga arbetsskador och förslitningsskador pga arbetet, ja det känns som något ganska vanligt förekommande. Ryggen är paj pga tunga lyft. Målare förstör både lungor och hjärnor pga starka lukter. Byggnadesarbetare mfl får bullerskador. Kontorsnissarna får musarm. BMA:arna vid ultraljusapparaterna får också ont pga statiskt arbete. Skiftarbetare får alla möjliga sjukdomar (däribland hjärt-och kärlåkommor) pga rubbad dygnsrytm, och för lite sömn.
Ja, olika jobb sliter på olika sätt, och det är lätt att skylla ifrån sig. - Jag har ju ett så'n slitigt jobb!
Men, du kan själv ta ansvar för hur mycket du slits.

Ett litet exempel. Förra veckan fylldes våra lokaler på jobbet (= en arbetsplats med ca 50 anställda och 4 väntrum med mer eller mindre hjärtsjuka patienter) med en stark lukt av, vad som visade sig vara, oljefärg. Lukten blev mer och mer intensiv och ingen visste varifrån den kom. Huvudvärken spred sig i våra skallar. Intressant var hur olika alla reagerade. Själv öppnade jag instinktivt fönstret för att få frisk luft. Medan andra gnällde och påstod att då blir det ju korsdrag! En tredje ville inte jobba mer, hon tyckte vi skulle stänga och gå hem. 50 pers och fullbokad mottagning. Lättare sagt än gjort...
- Finns de inget skyddsombud på det här stället??
-Jo, det är jag
, svarar jag lugnt samtidigt som min hjärna jobbar febrilt med att fundera ut hur tusan ett litet skyddsombud ska aggera....

Lukten kom från grannarna några våningar under som målade golv och genom de effektivt luftcirkulerande fläktarna drogs färgångorna upp till oss.
Får veta att någon ringt fastighetsägaren. Jag tar reda på vad som sagts. Vilket var ungefär följande;
-Ja, vi tar emot er felanmälan och ser vad vi kan göra.
Snigelarbete! Inte ok. Dax att blanda in storchefen...
-Patienter och personal mår dåligt. Aggera nu. Tack!
Sagt och gjort. Att en VD ringer och gör en felanmälan har uppenbarligen större effekt. Inom 5 min var fläktarna avstängda och ganska snart blev luften bättre.

I efterhand fick jag veta att fastighetsförvaltaren (eller vem det nu var) som såg till att fläktarna stängdes av, skällde ut målarföretaget efter noter för att de inte tagit ansvar för ventilationen! Under den tid han stod där i deras nymålade lokaler blev han helt gryggy och vinglade därifrån för att meddela vår chef att målarna på våningen under inte hade några uppgifter på att färgen kunde vara hälsovådlig och själva inte använde någon form av andningsskydd!! Man undrar hur de mådde? För mig kändes det helt uppenbart att dessa ångor inte var lämpliga att inhalera.

Ja det blev ett långt exempel. Nu några korta snabba.
 
Varför använder inte byggarna/plattsättarna i Vårby Gård hörselskydd när de borrar å hackar i sten för att göra fint i vårt centrum? Alla som går förbi håller för öronen.

Varför höjer inte sjuksköterskan britsen till bekväm arbetsställning när hon ska ta EKG. Det tar kanske 2 sekunder, men förstå vad mycket ryggkrämpor det sparar.

Varför ställer du inte in stolen bekvämt när du ska sitta vid skrivbordet och varför använder du inte den ergonomiska musplattan när du sitter vid datorn? Är det lite för jobbigt?


I Sverige har vi väldigt bra arbetsmiljölagar som är till för att vi ska må bra på arbetet och slippa skador. De flesta arbetsgivare kan bidra med bra möbler, god belysning och örondroppar. Men sedan är det faktiskt upp till dig att använda dessa redskap.
Och för att avsluta detta långa inlägg måste jag även flika in att det även gäller ev stress i arbetsmiljön. Även där är det upp till dig att sätta stopp när kraven blir högre än din förmåga. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback